Zwartkopsijs

kweekverslag 2

 

De Magellaansijs is een van de meest verspreide soorten in Zuid-Amerika. Iedere ondersoort bezit een eigen gebied, sommige ondersoorten overlappen deze gebieden. Deze gebieden zijn: Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chili, Argentinië, Paraguay en Uruguay. Het gebied van deze soort is groot met verschillende biotopen, waardoor zich verschillende verschijningsvormen hebben ontwikkeld.
Er zijn Magellaansijzen, waarbij de zwarte kop strak is afgelijnd en er zijn er ook waarbij het uitvloeit in de borst, ook de diepte van de kleur kan onderling verschillen. Deze ondersoorten zijn veelal bij de kwekers door elkaar gekruist. De pop is in het rug-/vleugeldek grijzer en de lichaamskleur is geler.
Bij beide zijn de dekveren van de onderkant van de staart grijsgeel. De Magellaansijs is ± 11-12 cm. Lang. Een Magellaansijs is van nature een vrij bewegelijke vogel. Hij heeft een vrij lange smalle spitse snavel. Zingt heel mooi.Wel is mij duidelijk geworden dat je de nesten met rust moet laten en later las ik dat je zeker niet aan de eieren mag komen dat kan met zich meebrengen dat bacteriën door de schaal zich kunnen verspreiden in het ei. Ik moet dus veel en veel meer geduld hebben tijdens de broedtijd en niet overal gaan neuzen of ze al eieren hebben of de eieren bevrucht zijn enz. Laat de natuur zijn gang gaan en als de eieren na zo'n 14 dagen nog niet uit zijn, kijk het dan nog even aan en dan kun je altijd nog kijken of zij bevrucht zijn. Trouwens aan de kleur kun je al zien wat wel en wat niet bevrucht is. De geslachten van de jonge vogels zijn al te onderscheiden. Mannetjes laten de aanzet tot een grote borsttekening evenals een grote vleugelspiegel zien. In zijn totaliteit is de bevedering donkerder dan bij de oudervogels.Boven op de foto 2 mannen van mij waarbij de tekening van de zwarte kop verschillen. Ik ben benieuwd of het dit jaar wel gaat lukken.
Nog geen broedneigingen. Man en pop beginnen interesse voorelkaar te krijgen. 12 april. Pop heeft een nest gebouwd en staat op het punt een ei te gaan leggen. Zit de hele dag in een soort vechthouding en jaagt alle vogels die in de buurt komen weg. Zal tijd worden dat ze gaat broeden. Nest is al weer een tijdje klaar maar ze gaat nog niet over op het leggen van eieren. 24 april pop heeft nu 2 eieren gelegd. twee dagen liggen er 4 eieren in haar nest.
Op 12 juni zijn 3 jongen geringd.3 weken later zijn de jongen uitgevlogen en omdat ik geen enkele keer in het nest heb gekeken waren de jongen al zogroot, dat zij al goed konden vliegen. Het popje heeft al weer een nieuw nest gemaakt en gaat weer eieren leggen. Zij heeft 3 eieren gelegd.25 juni er liggen 3 jongen in het nest. 1 juni jongen geringd. Pop zorgt goed voor de jongen en het mannetje waakt en hangt aan de bovenkant van het gaas en kijkt in het nest of alles goed gaat. Hij is niet agressief zoals anderen bij het kweken de mannetjes beschrijven.



Konklusie kweek 2011.
Het is geen slechte kweek geweest. Ik merk wel dat de man tijdens de kweek de neiging heeft het vrouwtje op te jagen. Als de pop een pittige is dan laat zij dat niet gebeuren. Mijn pop accepteerde de agressiviteit van de man niet en dan was het jagen zo voorbij. Over het algemeen brengt de pop de jongen groot. Deze sijs is een leuke gezellige en beweeglijke vogel. Ze kunnen erg goed tegen het koude weer. Tenslotte is dit koude weer al vanaf 28 november 2010 en in het voorste stuk lag volop sneeuw. De zwartkopsijs geniet met volle teugen van de kou en zij rommelt elke dag in die sneeuw pikt ervan enz. Het kweken gaat minder gemakkelijk dan bijvoorbeeld de baardsijs, maar dat is ook weer afhankelijk van de koppeltjes en hun interesse in de jongen. Wil de man meehelpen met voeren dan zit het goed. Dus daarop ga ik ook selecteren alhoewel bekend is dat de man weinig helpt en de pop meestal alles in haar eentje moet doen. Maar dan moet ik selecteren op poppen die hun jongen alleen groot kunnen brengen. Dat houdt in dat ze niet teveel pinkies tijdens het voeren van de jongen moeten krijgen anders willen ze alweer te snel aan hun volgende broed beginnen